nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Fizička aktivnost jedini način da se spreči loše držanje tela kod dece

Fizička aktivnost jedini način da se spreči loše držanje tela kod dece

Oko 65 odsto dece ima neki od oblika posturalnog poremećaja kičme, odnosno lošeg držanja, upozoravaju rezultati istraživanja koje je sprovedeno u početkom školske godine u Subotici. Povećanje fizičke aktivnosti jedini je način za preveniranje lošeg držanja tela, rečeno je u Medija centru, prilikom predstavljanja projekta “Promocija fizičke aktivnosti u svrhu zdravlja sa akcentom na disbalanse u držanju tela kod dece mlađeg školskog uzrasta”.

U istraživanju koje je sprovedeno početkom školske godine na teritoriji grada učestvovalo je 400 đaka uzrasta od 7 do 12 godina. Svaki roditelj dobio je izveštaj za svoje dete, dok je lokalna samouprava, koja je i podržala projekat, dobila zbirne rezultate. Rezultati istraživanja ukazali su na to da oko 65 odsto dece ima neki od oblika posturalnog poremećaja, odnosno lošeg držanja, a stručnjaci poručuju da je fizička aktivnost jedini način da se prevenira loše držanje tela kod dece.

Sve češći poremećaji kičmenog stuba i držanja tela kod dece, usled nedovoljne fizičke ukazali su na neminovnost sprovođenja ovog istraživanja sa ciljem da se dobiju relevantni podaci o stanju kičmenog stuba kod dece, kao i da se skrene pažnja na mere prevencije. Nosilac projekta bila je OŠ “Sonja Marinković”, a projekat je podržala i lokalna samouprava.

Kao jedini vid prevencije poremećaja držanja tela kod dece stručnjaci navode povećanu fizičku aktivnost, koja je od krucijalnog značaja naročito kod dece predškolskog uzrasta, kao i kod dece nižih razreda osnovne škole. Od izuzetnog značaja je i da deca vežbaju kod kuće zajedno sa svojim roditeljima.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Iako su često prisutne mnoge poteškoće i prepreke, svaka medicinska sestra treba da pruži svoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *