četvrtak , 9 jul 2020
Naslovna / Hronika / Falsifikovane novčanice se razlikuju po vodenom žigu i štampi

Falsifikovane novčanice se razlikuju po vodenom žigu i štampi

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije (NBS) Miroslav Jeremić izjavio je da se i u Srbiji pojavljuju falsifikovane novčanice – dinari, evri, ali i američki dolari. Pokazujući primerke falsifikovane novčanice od 500 evra i originalne, Jeremić je gostujući na RTS-u rekao da se one razlikuju po vodenom žigu.
Kod originalnih novčanica, kada se okrenu ka svetlu, vodeni žig se vidi jasnije.
Razlika je i u štampi. Originalne novčanice su hrapavije zbog duboke štampe, dok su falsifikovane ili glatke, ili u manjoj meri hrapave.
Kada je reč o dinarima, najviše se falsifikuju apoeni od 500, 1.000 i 2.000 dinara.
„Glavni problem kod falsifikata je što građani ne proveravaju izgled novčanice. Izgled originalne novčanice zainteresovani mogu da vide na sajtu NBS, tamo su prikazani svi apoeni dinara i njihovi zaštitni elementi, pa se mogu informisati“, rekao je Jeremić.
Falsifikovani dinari prepoznaju se isto kao i evri. Građani treba da obrate pažnju i na optički varijabilnu boju kod krupnijih apoena. Ako se menja boja, onda je to original.
Savet građanima je da prilikom kupovine u menjačnici traže da im se zapišu apoeni i njihovi serijski brojevi i da to uporede s dobijenim novčanicama i sačuvaju potvrdu.
Ako neko izrazi sumnju u ispravnost novčanice, ta potvrda je dokaz da je ona originalna.
Ako se ispostavi da kod sebe imate falsifikat, a nemate takvu potvrdu, taj novac se oduzima i ne nadoknađuje.
Moguće je tražiti odštetu od onoga od koga je dobijena novčanica, ali problem je dokazati da su novčanice sa tim serijskim brojem dobijene od tog lica.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Uhapšeni zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *