subota , 25 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Evropska nedelja testiranja na hepatitise

Evropska nedelja testiranja na hepatitise

U okviru Evropske nedelje testiranja na hepatitise svi zainteresovani su danas imali priliku da u Zavodu za javno zdravlje obave besplatno testiranje na viruse hepatitisa B i C. Cilj ove akcije je da osobe saznaju svoj status po pitanju ove dve infekcije, budući da oba virusa mogu biti u našem organizmu čitav niz godina,a da pri tom ne daju nikakvu kliničku sliku.

U Severnobačkom okrugu se godišnje registruje 7-8 obolelih lica od hepatitisa B i C. Stručnjaci kažu da je po pitanju obe virusne infekcije broj obolelih gotovo identičan. Oba virusa šire se na slične načine. Dominantan put za prenošenje hepatitisa B je seksualni, dok je za hepatitis C primena bilo kog sredstva ili aparata koji nisu sterilisani.

Infekcije virusom hepatitisa B i C mogu biti akutne i hronične. Akutna forma je povoljnija jer se bolest manifestuje, ali se ovo vrlo retko dešava, pa osoba često nije svesna da je obolela i dalje prenosi uzročnike. Hronična forma bolesti je opasnija i ona kod hepatitisa C u 70-85% slučajeva prelazi u ovu formu oboljenja. Kod hepatitisa B infekcija se najčešće registruje u akutnoj formi, a kod hepatitisa C u hroničnoj formi. Kod ova dva virusna oboljenja najznačajnija je prevencija.

Uprkos tome što se širom naše zemlje godinama unazad organizuju besplatna, poverljiva testiranja na hepatitise B i C, mali broj ljudi se odaziva ovakvim akcijama.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Više od 60 pacijenata za 6 meseci rada u Subspecijalističkoj ambulanti za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju u Opštoj bolnici Subotica

Za 6 meseci rada više od 60 pacijenata prošlo je kroz Subspecijalističku ambulantu za sterilitet, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *