četvrtak , 21 februar 2019
Naslovna / Društvo / Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Rak grlića materice jedna je malignih bolesti koja se mogu sprečiti i uspešno izlečiti ukoliko se otkrije na vreme, poručuju lekari povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Rak grlića materice uzrokuje visokoonkogeni humani papiloma virus koji je u potpunosti izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. Ginekolozi ističu da je neophodno jednom godišnje otići na pregled jer ovaj rak uglavnom pogađa žene u generativnom periodu kada je moguće rađanje.

Rak grlića materice može se otkriti redovnim ginekološkim pregledima. Zahvata žene u reproduktivnom dobu i žene u ranoj predmenopauzi. PAPA Nikolau test omogućava ginekologu da vidi da li postoje promene na ćelijama grlića materice i ukoliko postoje o kakvim promenama se radi.

Ukoliko se utvrdi da je prisutan rak grlića materice i u zavisnoti od toga u kojoj je fazi, žene se upućuju na lečenje. Lečenje podrazumeva određenu terapiju, operaciju i ili zračenje u zavisnosti od procene lekara specijalista koji učestvuju u lečenju. Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su: rano stupanje, u seksualne odnose, promiskuitet i nezaštićeni seksualni odnosi, česte druge infekcije, polno prenosive bolesti, stanja smanjenog imuniteta i duvanski dim.

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Severno-Bačkom okrugu je tokom 2016. godine 11 žena umrlo od raka grlića materice. Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli 1100-1200 žena, a od tog broja 450-500 izgubi život.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Isključenja struje za četvrtak (21.2.)

Zbog radova na elektroenergetskim objektima jedan broj ulica u Subotici i Pačiru sutra će privremeno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *