ponedeljak , 16 jul 2018
Naslovna / Društvo / „Duvan nas sve ugrožava“

„Duvan nas sve ugrožava“

Prema poslednjim podacima, ukupan broj pušača u našoj zemlji je 34 odsto što je veći procenat nego u drugim evropskim zemljama, rečeno je u susret obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima. Pod sloganom “Duvan nas sve ugrožava” sutra će u TC “Univerexport”, na Segedinskom putu broj 80, biti održana besplatna akcija kontrole zdravlja, u okviru koje će lekari i farmaceuti deliti savete za odvikavanje od pušenja.

Prema podacima u našoj zemlji svakodnevno puši 32,6 odsto muškaraca i 26 odsto žena. Oko 20 odsto mladih 15 do 19 godina puši, među kojima je više devojčica.

Lekari upozoravaju da pušenje svake godine odnese preko 16 000 života u Srbiji, jer sadrži oko 250 otrovnih i 69 kancerogenih supstanci. Pušenje izaziva bolesti sa fatalnim ishodom, poput malignih i cerebrovaskularnih bolesti.

Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima sutra će u periodu od 9 do 12 časova u „Univerexportu“ na Segedinskom putu biti održana akcija u okviru koje će građani moći da prekontrolišu krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Pušači će imati mogućnost da provere vrednosti ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu, a oni koji žele će dobiti i stručne savete za odvikavanje od pušenja. Od 12.30 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica, biće organizovana edukativna radionica „Reklame i sponzorstvo – da li sam medijski pismen?“ za subotičke srednjoškolce.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Na graničnom prelazu „Horgoš“ duža zadržavanja

Na graničnom prelazu „Horgoš“, vozila su jutros čekala oko sat i po vremena, dok se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *