ponedeljak , 24 februar 2020
Naslovna / Društvo / Dugorepa sova vraćena u prirodu

Dugorepa sova vraćena u prirodu

Na području Parka prirode “Subotička peščara” danas su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pustili u prirodno stanište dugorepu sovu, jednu od najvećih i vrlo retkih vrsta sova kod nas. Sova se mesec dana oporavljala u Prihvaltilištu za divlje životinje u Zoo vrtu “Palić”.

Dugorepa ili uralska sova doneta je u Prihvatilište za divlje životinje na Paliću 24. decembra. Sova je pronađena u banatskom selu Krajišnik, kako leži kraj ograde jedne kuće. U Prihvatilište je stigla ugruvana, ali bez vidljivih fizičkih povreda, a iz Zoo vrta “Palić” kažu da je njen oporavak tekao dobro.

Kako kažu stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, budući da je selo Krajišnik u kom je sova pronađena, udaljeno oko 70 km od najbližeg mesta gneždenja ove vrste u Vojvodini, pretpostavlja se da je krenula da se seli u nizijske krajeve gde joj je lakše da dođe do hrane zimi jer inače živi u planinskim bukovim i mešovitim šumama.

Pokrajinski zavoda za zaštitu prirode zbrinjava veliki broj životinja, ali ovako retku i zanimljivu vrstu do sada nisu imali prilike da zbrinu. Kako objašnjavaju stručnjaci, dugorepa ili uralska sova je krupna, snažna i divlja ptica koja izbegava ljude, živi u izolovanim šumama i dosta je agresivna prema ljudima.

U Prihvatilište za divlje životinje na Paliću danas su na oporavak stigli i crvenokljuni labud, orao mišar i mala sova.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Na području Subotičke šume zasađeno je oko 4000 sadnica crnog bora

Na području Subotičke šume danas je zasađeno oko 4000 sadnica crnog bora. Iz JP „Vojvodinašume“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *