četvrtak , 20 februar 2020
Naslovna / Kultura / Dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka”

Dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka”

Ovogodišnji laureati nagrade “Aleksandar Lifka” su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski reditelj Rajko Grlić. Ovu nagradu Festival evropskog filma “Palić, dodeljuje umetnicima koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Rajko Grlić jedan je od najznačajnijih filmskih stvaralaca na našim prostorima, hrvatski filmski reditelj, autor kultnih filmova “Samo jednom se ljubi”, “U raljama života”, “Karaula”, “Ustav republike Hrvatske”, i drugih. Njegovi filmovi prikazivani su na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala. Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji “Grlom u jagode”. Bio je i producent više dugometražnih filmova, a uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova i četrnaest dokumentarnih za televiziju. Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu “How to Make Your Movie; An Interactive Film School”, koja je 1998. u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su i: nagrade grada Zagreba, Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“, Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno delo, Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu, počasni je građanin Monpeljea i počasni doktor Univerziteta u Novoj Gorici. Za Grlića su filmovi intimne priče koje neko može voleti, a neko ne i ne treba pokušavati svima se svideti.

Pored Rajka Grlića, ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca je naš ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka. Jedan je od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem“Delikatesna radnja”. U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Miris poljskog cveća”, “Sok od šljiva”, “Dom za vešanje”, “Andergraund”, “Varljivo leto ’68.” i mnogim drugim. Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu „Delikatesna radnja“, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma „Raspućin“.

Nagrada “Aleksandar Lifka” dobitnicima je uručena je na Letnjoj pozornici na Paliću na svečanom otvaranju Festivala u subotu. Neki od dosadašnjih dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ su: Ken Louč, Ken Rasel, Nikita Mihalkov, Jirži Mencel, Brajan Koks i drugi. Od domaćih stvaralaca to su Milena Dravić, Bata Živojinović, Ljubiša Samadžić, Žika Mitrović, Srđan Karanović, Goran Marković, Zoran Simjanović.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Izložba „Dijanina deca“

U vestibilu Gradske kuće u subotu sa početkom u 18 časova, biće održano svečano otvaranje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *