četvrtak , 2 april 2020
Naslovna / Društvo / Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

Na Odeljenju pulmologije Opšte bolnice sa dijagnozom opstruktivne bolesti pluća prošle godine lečene su 204 osobe, dok je od početka godine bilo čak 240 pacijenata, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv opstruktivne bolesti pluća. Kako je spirometrija zlatni standard u otkrivanju ove podmukle bolesti, u organizaciji Opšte bolnice u Atrijumu Hotela „Galerija“ održana je akcija besplatnih spirometrijskih pregleda, kojoj se odazvao veliki broj sugrađana.

Hronična opstruktivna bolest pluća četvrti je uzrok smrtnosti u našoj populaciji. Bolest se prema rečima lekara odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, ali u početom stadijumu ne daje simptome, te se kod najvećeg broja pacijenata otkriva u odmaklom stadijumu kada su mogućnosti lečenja ograničene.

Najveći rizik da obole imaju pušači stariji od 40 godina, ali i svi koji su izloženi duvanskom dimu, prašini i štetnim hemikalijama. Kako se spirometrijski pregled smatra zlatnim standardom u dijagnostici bolesti, jer na bezbolan i lak način registruje poremećaj koji pacijent ne oseća, subotička Opšta bolnica organizovala je akciju besplatnih pregleda.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća ove godine prvi put je obeležen u Subotici sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Grad podelio 7000 litara dezinfekcionog sredstva

Iz distributivnog centra u Biznis inkubatoru već je podeljeno 7000 litara natrijum-hipohlorita, sredstva koje preporučuju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *