subota , 4 april 2020
Naslovna / Društvo / Dan prosvetnih radnika

Dan prosvetnih radnika

Povećanjem plate od 5-10% privremeno je poboljšan položaj prosvetnih radnika poručili su iz Sindikata za obrazovanje povodom Dana prosvetnih radnika. Pored toga istakli su da je neophodno rešavati probleme kao što su zabrana zapošljavanja i visina plata čije bi povećanje u većoj meri pozitivno uticalo na unapređenje položaja prosvetnih radnika.

Ana Kopunović je učiteljica u OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ punih dvadeset i devet godina. Ona nam je rekla da je položaj prosvetnih radnika solidan, ali da je potrebno vratiti poštovanje njihovoj profesiji koje izostaje od strane države, roditelja a samim tim i od učenika.

Prema rečima Čedomira Baroša, predsednika Gradskog odbora Sindikata obrazovanja Srbije, u toku ove godine došlo je do blagog pomaka u položaju prosvetnih radnika u odnosu na prošlu školsku godinu. Glavni problemi sa kojima se suočavaju jesu visina zarade koja je ispod republičkog nivoa i zabrana zapošljavanja. On napominje da je 30% prosvetnih radnika zaposleno na određeno vreme i ističe da će se zalagati za opšte povećanje plate u narednoj godini koje bi trebalo da doprinese boljem položaju prosvetnih radnika u našoj državi, jer kako kaže materijalni aspekt utiče na kvalitet obrazovanja.

Dan prosvetnih radnika u našoj zemlji obeležava se na Mitrovdan koji je nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića. Međunarodni dan prosvetnih radnika u svetu se obeležava petog oktobra.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Viziri za medicinske radnike u Gerontološkom centru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *