sreda , 22 januar 2020
Naslovna / Poljoprivreda / Cena zemljišta u Vojvodini viša za 20 odsto

Cena zemljišta u Vojvodini viša za 20 odsto

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji od 2016. godine porasla je u nekim regionima i do 20 odsto, a ovaj rast zabeležen je u mnogim okruzima Vojvodine, ali ne i u Šumadiji i južnoj i istočnoj Srbiji gde vrednost hektara na tržištu stagnira, pa čak i opada, piše „Politika“.

Plodne oranice u okolini Novog Sada, tačnije u Južnobačkom okrugu, i dalje su najskuplje i uglavnom je do njih teško doći, navodi beogradski list.
Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvoj polovini prošle godine prosečna cena hektara u okolini Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa i Titela bila je 10.100 evra.
To je gotovo tri puta više od prosečne cene poljoprivrednog zemljišta u južnoj i istočnoj Srbiji, gde je hektar 2016. u proseku koštao 3.500 evra dok je prošle godine vredeo 3.300 evra. Zemlja u Šumadiji je nešto skuplja pa je hektar u proseku koštao 3.850 evra.
Zvanične cene obračunavaju se na osnovu iznosa iz kupoprodajnih ugovora, a poznavaoci tržišta ističu da se često mogu uzeti sa rezervom, jer se iznosi transakcija u ugovorima često fingiraju na niže pa i više vrednosti iz raznih razloga.
Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji trenutno je znatno viša nego u okruženju, ali ne i u odnosu na visokorazvijene poljoprivredne države EU, napominje „Politika“.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pripreme za boravak i ishranu stoke u zimskom periodu

Sudeći po temperaturama zima je daleko, ali iz PSS podsećaju da je polako vreme da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *