sreda , 19 februar 2020
Naslovna / Društvo / Bunjevci obeležili nacionalni praznik

Bunjevci obeležili nacionalni praznik

Svečanom akademijom, u Velikoj većnici Gradske kuće, u petak, pripadnici bunjevačke nacionalne manjine, u društvu velikog broja gostiju, obeležili su jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca- Dan Velike narodne skupštine. Ovogodišnji nacionalni praznik Bunjevaca obeležen je u duhu stogodišnjice od prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata, Kraljevini Srbiji. U sklopu svečanosti prikazan je deo dokumentarnog filma “Velikani srpske Vojvodine”, a upriličen je i prigodan kulturno-umetnički program.

Pre sto godina, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših predaka rođena je sloboda. Naš grad, naša Bačka, naša Vojvodina postali su sastavni deo Srbije, ovim rečima gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban obratio se prisutnima na svečanosti povodom obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca- Dana Velike narodne skupštine.

Nakon sto godina još uvek smo tu, a to je ono što je najvažnije, poručila je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Kujundžić Ostojić je dodala da Bunjevci i u budućnosti imaju zadatak da rade na očuvanju nacionalnog identiteta, jezika, imena i kulture. Nacionalni praznik Bunjevcima je čestitao pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Aleksandar Petrović, a čestitku bivšeg predsednika države, Tomislava Nikolića preneo je v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, Nedeljko Tenjović.

U ime predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, Bunjevcima je praznik čestitao pokrajinski sekretar, Zoran Milošević koji je istakao da treba da budemo ponosni na konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad, i dodao da to nije samo politička proklamacija, već način života. Milošević je zaključio da su upravo to, svojim odlukama, jasno podvukli poslanici Velike narodne skupštine.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

„Dan državnosti praznik svih nas“

U proteklu subotu u Art bioskopu „Lifka“ omladina GO SNS-a održala je istorijsku tribinu pod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *