nedelja , 23 februar 2020
Naslovna / Društvo / Besplatnim spirometrijskim pregledima obeležen Svetski dan borbe protiv HOBP-a

Besplatnim spirometrijskim pregledima obeležen Svetski dan borbe protiv HOBP-a

Opstruktivna bolest pluća u stalnom je porastu, upozoravaju pulmolozi na Svetski dan borbe protiv ove bolesti. Povodom obeležavanja ovog datuma, Opšta bolnica organizovala je u ogranku 1 Apoteke Subotica akciju besplatnih spirometrometrijskih pregleda, koji se smatraju zlatnim standardom u dijagnostici bolesti.

Među građanima koji su danas prekontrolisali stanje disajnih puteva bila je i naša sugrađanka, Marija Olman. Marija kaže da joj je ovo prvi spirometrijski pregled, te da je srećna što pulmolozi kažu da je nalaz uredan.

Po učestalosti, opstruktivna bolest pluća peta je hronična nezarazna bolest. Bolest se, prema rečima načelnice Odeljenja pulmologije Opšte bolnice, dr Bojane Matković Šakić, odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, ali kako u početku ne daje simptome kod najvećeg broja pacijenata otkriva se u odmaklom stadijumu, kada su mogućnosti lečenja ograničene. Kašalj, iskašljavanje, zamor i malaksalost često ostaju neprepoznati kao simptomi bolesti, jer se od strane pacijaenata uglavnom pripisuju starosti ili pušačkoj navici.

Izjava, dr Bojana Matković Šakić, načelnica Odeljenja pulmologije Opšte bolnice 3:04-3:32
Spirometrijskim pregledima, koji su organizovani, na bezbolan i lak način mogu se otkriti poremećaji koje pacijenti često ne primećuju, pa je cilj akcije bio da ukaže na značaj redovnih pregleda. Građani kojima danas nalaz nije bio uredan, upućeni su u Opštu bolnicu radi dodatne dijagnostike.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Škola za trudnice

Svakog meseca Školu za trudnice Odeljenja preventivnog centra Doma zdravlja Subotica, pohađa tridesetak budućih majki. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *