ponedeljak , 20 januar 2020
Naslovna / Društvo / Besplatne sadnice za pošumljavanje

Besplatne sadnice za pošumljavanje

Fizička lica koja imaju odgovarajuće zemljište za pošumljavanje imaju pravo na besplatan sadni materijal za pošumljavanje. Besplatne sadnice dodeljuje Uprava za šume Republike Srbije, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede putem registrovanih šumskih rasadnika na teritoriji Srbije.

Pravo na besplatne sadnice za pošumljavanje može ostvariti fizičko lice koje ima šumsko ili poljoprivredno zemljište, minimalne površine 5 ari. Za pošumljavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta potrebno je pribaviti saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište. Lice koje želi da pošumi svoje zemljište u Subotici, za besplatne sadnice treba da se obrati Goranskom rasadniku, uz podnošenje odgovarajuće dokumentacije.

Nakon što fizičko lice ispuni sve uslove i pribavi neophodnu dokumentaciju, zaključuje ugovor sa Rasadnikom o međusobnom regulisanju odnosa. Rasadnik je u obavezi da obezbedi besplatan sadni materijal odgovarajućeg kvaliteta kao i da pruži potrebna uputstva u vezi pravilnog izvođenja sadnje na terenu, a fizičko lice samo obavlja sadnju.

Iz Uprave za šume napominju da je najbolje zahev podneti u rano proleće ili ranu jesen, pre početka radova na pošumljavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni materijal. Akcija dodele besplatnih sadnica za pošumljavanje započeta je 15. jula, a zainteresovana lica se za sve dodatne informacije mogu se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za šume, Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, email: office.sume@minpolj.gov.rs).

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 16.01.2020.

Info blok 16.01.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *