nedelja , 31 maj 2020
Naslovna / Društvo / Akcija besplatnih preventivnih pregleda u nedelju u Opštoj bolnici

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u nedelju u Opštoj bolnici

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, biće nastavljena u nedelju u Opštoj bolnici pa će u periodu od 8 do 16 časova građani imati mogućnost da prekontrolišu hormon štitaste žlezde, urade ultrazvuk abromena ili mamografski pregled. Na preglede mogu da dođu svi zainteresovani građani, bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili ne, potrebno je samo da ponesu sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju. Za ultrazvučni pregled abdomena, sugrađani bi trebalo da se jave u prostorije Službe za radiološku dijagnostiku. Iz Opšte bolnice podsećaju za ovaj pregled neophodno da se sugrađani adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći. Preporuka za građane koji žele da obave kontrolu hormona štitaste žlezde je da se jave u prostorije bolničke laboratorije do 12 časova. Nakon dobijanja laboratorijskog nalaza, pregled će se obaviti u internističkoj ambulanti.

Mamografski pregled će se raditi ženama starosti od 50 do 69 godina, ukoliko u prethodne dve godine nisu išle na mamografiju. A žene koje žele da urade mamografiju trebalo bi da se jave u prijemnu ambulantu Odeljenja ginekologije.

Pacijentkinje mlađe od 50 i starije od 69 godina, pregled će moći da izvrše ukoliko se na pregledu dojki kod ginekologa postavi klinička indikacija. Za pacijentkinje koje nisu u menopauzi, termin pregleda mora biti usaglašen sa fazom ciklusa, prema stručno metodološkom uputstvu.

Iz Opšte bolnice napominju da preventivnim mamografskim pregledom neće biti obuhvaćene pacijentkinje koje su u redovnom onkološkom praćenju, te da sve žene koje su obuhvaćene skrining programom i dobijaju pozive za mamografiju, treba to da učine u terminu koji su dobile u pozivu. 

Sugrađani koji budu želeli da obave dva ili sve navedene preglede, prvo treba da se jave u laboratoriju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Godišnji odmor

Uprkos prekidu rada ili obavljanju rada pod izmenjenim okolnostima, u toku vanrednog stanja, zaposlena lica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *