četvrtak , 26 april 2018
Naslovna / Društvo / Advokati najavljuju tužbu protiv NATO alijanse

Advokati najavljuju tužbu protiv NATO alijanse

Na inicijativu Srpske kraljevske akademije, grupa advokata iz cele zemlje započela je pripremu za podnošenje tužbe za naplatu odštete građanima koji su oboleli od najtežih bolesti zbog toga što je u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine korišćen osiromašeni uranijum. Svi građani koji su boravili na područijima koja su bombardovana a oboleli su od malignih bolesti, mogu da se jave u prostorije Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije ispod Stadiona malih sportova gde će se se prikljupljati medicinska dokumentacija.

Jedan od inicijatora akcije, advokat Srđan Aleksić iz Niša kaže da se neće baviti krivičnom odgovornošću NATO alijanse već da će insistirati isključivo na naknadi materijalne i nematerijalne štete građanima koji su pretrpeli najteže posledice zbog korišćenja nedozvoljenog oružja tokom vojne akcije. Tužbe će u saradnji sa advokatima iz Rusije, Kine, Turske, Nemačke i drugih zemlja biti podnete pred sudovima zemalja učesnica NATO bombardovanja.

Aleksić je podsetio da je tokom NATO bombardovanja na tadašnju SR Jugoslaviju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, dodajući da se vreme raspada 4,5 milijardi godina, te da će se najveće posledice po zdravlje stanovništva osetiti tek u narednim godinama. Za razliku od evropskih zemalja gde opada stopa oboljevanja od malignih bolesti, u Srbiji je u stalnom porastu.

Pravnim stručnjacima iz cele zemlje koji rade na prikupljanju materijalnih dokaza različite vrste da je oboljevanje posledica osiromašenog uranijuma, priključili su i mnogi lekari, pre svega onkolozi.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Za regresiranje prevoza studenata obezbedjeno 20 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je u ovoj godini, za regresiranje prevoza …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *