utorak , 16 jul 2019
Naslovna / Zdravstvo / 84 osobe proverile svoje faktore rizika na Bazaru zdravlja u MZ „Prozivka“

84 osobe proverile svoje faktore rizika na Bazaru zdravlja u MZ „Prozivka“

Na današnjem Bazaru zdravlja u Udruženju penzionera u MZ “Prozivka” 84 osobe proverile su svoje faktore rizika. Kod njih 19 izmerene su povišene vrednosti krvnog pritska, kod 27 osoba vrednosti holesterola i kod 24 osobe vrednosti šećera. Lekari podsećaju na važnost preventivnih pregleda.

Centar za promociju zdravlja ZZJZ u saradnji sa Domom zdravlja Subotica organizovao je promotivnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka. U Udruženju penzionera u MZ “Prozivka” okupio se velik broj naših sugrađana sa željom da prekontrolišu svoje zdravlje. Stanovnici Prozivke rado posećuju Bazare zdravlja.

Naši sugrađani danas su imali priliku da izmere telesnu visinu i težinu, te da im se utvrdi stepen uhranjenosti. Takođe, svi koji su to želeli mogli su da provere vrednosti šećera i holesterola u krvi, te da izmere pritisak. Svim sugrađanima od 50-74 godine rađen je FOB test kojim se utvrđuje prisustvo minimalne količine krvi u stolici, a za žene je bio organizovan pregled dojki. Po rečima načelnice Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verice Dronjak, među ženama koje su došle na pregled bilo je i onih kojima je ovo bio prvi pregled dojki.

Stručnjaci ističu da je važno redovno kontrolisati svoje zdravlje jer je većina karcinoma danas, ukoliko se otkriju navreme, izlečiva. Prema poslednjim dostupnim podacima Registra za rak ZZJZ Subotica, u 2016. godini su od raka obolele 1144 osobe, a u 2015. godini 1074. Tokom 2016. godine bitku sa ovom opakom bolešću izgubilo je 578 osoba. Kod žena je bio najčešći rak dojke, rak pluća i debelog creva, dok je kod muškaraca najčešća lokalizacija: rak na bronhijama i plućima, rak na debelom crevu i prostati.

Na današnjoj akciji su ukupno 84 osobe proverile svoje faktore rizika. Zaposleni Doma zdravlja su izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi svim posetiocima akcije, a kod 48 žena je urađen i pregled dojki. Test na otkrivanje minimalne količine krvi u stolici (FOB test) je preuzelo 48 osoba starijih od 50 godina i u ponedaljak, 11. februara, će im test biti očitan u prostorijma mesne zajednice. Kod 19 osoba su izmerene povišene vrednosti krvnog pritska, kod 27 osoba vrednosti holesterola i kod 24 osobe vrednosti šećera. Novootkriveni pacijenti su upućeni kod izabranog lekara na dodatnu dijagnostiku i lečenje.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svečano uručenje sertifikata o akreditaciji Opštoj bolnici Subotica

Direktoru Opšte bolnice Subotica u prostorijama ove zdravstvene ustanove svečano je uručen sertifikat o akreditaciji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *