ponedeljak , 22 april 2019
Naslovna / Servisne informacije / Najniži troškovi za grejanje stanova na drvo

Najniži troškovi za grejanje stanova na drvo

Najniže troškove za grejanje prosečnog stana u ovogodišnjoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo, i ako imaju peći čija je efikasnost veća, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije.

U tom slučaju za nabavku goriva za grejanje stana od 60 kvadratnih metara 16 sati dnevno tokom cele sezone potrebno je 37.500 dinara.

Prema procenama te agencije, veće troškove u grejnoj sezoni 2018/2019 imaće oni koji koriste skuplje ogrevno drvo i peći niže efikasnosti.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Prema podacima Agencije za energetiku Srbije, za nabavku energenata za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone potrebno je 128.000 dinara za električnu energiju, 132.000 dinara za propan butan gas, a 146.000 za lož ulje.

Jedinične cene peleta su niže za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, a cene lož ulja veće za 41 odsto.

Za grejanje gasom tokom zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, dok su troškovi grejanja na ugalj od 48.000 do 52.000 dinara.

Građanima koji se greju na pelet godišnji izdaci iznose oko 61.000 dinara ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.

Agencija za energetiku Srbije procenila je da će oni koji koriste termoakumulacione peći imati troškove od 48.000 dinara ukoliko koriste jeftinu noćnu električnu energiju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Radno vreme apoteka

Za sve dane uskršnjih praznika Apokteka ogranak 1 ispod Gradske kuće dežuraće non stop. Sutra …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *