nedelja , 5 april 2020
Naslovna / Društvo / 1. septembra jednodnevni štrajk prosvetara

1. septembra jednodnevni štrajk prosvetara

 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će 1. septembra stupiti u jednodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u 750 škola u Srbiji članica tog sindikata, a da će u podne taj sindikat organizovati proteste u više gradova, zbog lošeg položaja zaposlenih u prosveti.

Kako je na konferenciji za novinare rekla predsednica USPRS Jasna Janković, 1. septembra na stepeništu ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu biće održana konferencija za novinare.

Štrajk je samo početak naših sindikalnih aktivnosti”, kaže Janković i navodi da će USPRS do 4. septembra znati da li su prihvaćene njihovi predlozi na Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ili oni državu ne zanimaju.

Upitana što se nisu dogovorli sa Sindikatom radinika u prosveti Srbije i Sidnikatom „Nezavisnost” koji su najavila štrajk za 4. septembra, Janković kaže da je USPRS već 18 godina „najborbeniji sindikat”, te da je pitanje za duge sindikate zašto su se odlučili za 4. septembar.

USPRS je saopštila da će ove školske godine u odnosu na prethodnu biti oko 800 odeljenja manje, da je u prosveti 4.574 ljudi koji su tehnloški višak, a da je tokom leta 460 zaposlenih ostalo bez posla.

U tom sindikatu negodiju što su, kako kažu, plate zaposlenih u prosveti 12 odsto ispod republičkog proseka.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Viziri za medicinske radnike u Gerontološkom centru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *